Am participatEXPLORE 100 este un organism viu care învață, reflectează la experiența avută, la cunoștintele acumulate și se dezvoltă. Încă din primii ani de funcționare, echipa EXPLORE 100 a accesat o întreagă paletă de conferințe și simpozioane din domeniul educativ, existente pe piața românească.

Unul din cei mai revoluționari speakeri educaționali internaționali pe teme de parenting și educație pe care am avut bucuria să-l ascultăm în 3 rânduri și să ne încărcăm de energia lui debordantă și molipsitoare. 

Alfie Kohn este autorul a 14 cărti, din care amintim: “Parenting Necondiționat”, “Pedepsiți prin Recompense”, “Mitul temei pentru acasă”, “Mitul copilului răsfățat” etc.

O altă încântare a fost întâlnirea cu psihologul american Larry Cohen și rețetele sale de jocuri minunate.

Larry ne povestește despre valoarea jocului, despre cum să ne lăsăm călăuziti de copii, cum să învățăm să ne hârjonim, să încurajăm încrederea în sine a copiilor și despre cum să ne lăsăm cuprinși de lumea copiilor și să mergem pe firul râsetelor. 

Aletha Solter vorbește despre nevoile copiilor și despre motivele care stau la baza unor momente de tantrum, momente în care comportamentul copilului este “necorespunzător”: copilul are o nevoie legitimă, copilului îi lipsesc informații, copilul este stresat sau a suferit o traumă. 

Aletha Solter este unul din psihologii care subliniază ideea că un copil are mai multă nevoie de dragostea și atenția noastră tocmai atunci când comportamentul lui nu este cel potrivit. Tot Aletha ne recomandă mecanismele de eliberare a stresului la copii: vorbitul și râsul, joaca vindecătoare și plânsul și crizele de furie. 

 

O întâlnire de suflet a fost și cea din 2015 cu Harville Hendrix și Helen Hunt.

Harville Hendrix, Ph.D., este un terapeut de cuplu cu peste 40 de ani experiență ca terapeut, educator, trainer, autor și lector. Împreună cu soția sa, Helen LaKelly Hunt, a creat Terapia Relațională Imago, o terapie pentru cupluri și părinți, practicată în prezent de peste 2000 de terapeuți acreditați din 30 de țări.

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Michael Thomson, expert mondial în psihologia vieţii socio – emoţionale a copiilor de la cele mai fragede vârste şi pâna după adolescenţă (popularitate, prietenie, cruzime socială, succes academic) ne-a delectat in 2013 cu o serie de conferinte.

A fost de altfel si prima conferinţă naţională din Romania care a avut în prim plan viaţa socială a copiilor (fetiţe şi băieţi), prieteniile, popularitatea şi fenomenul de agresivitate. O intalnire  uluitoare care a abordat si rolul tăticilor în viaţa emoţională a copiilor.

In 2016 Meg Hickling a venit in Romania pentru a discuta cu parintii si profesorii despre stadiile de dezvoltare sexuala: prescolari, scolari, adolescenti si adulti,prezentand si strategii pentru a discuta cu copiii si adolescentii despre sex. Meg Hickling preda in Canada de peste un sfert de veac lectii de “stiinta corpului” si sanatate sexuala pentru copii, adolescenti si parinti, ajutandu-i pe acestia sa isi formeze si consolideze o atitudine sanatoasa vizavi de sexualitate.

 

 

 

 

 

 

La initiațiativa MKB, am participat în 2016 la un simpozion despre alternativele educaționale din România . Echipa Explore a prezentat abordarea educațională Reggio Emilia și a aflat informații utile și strategii educaționale ce aparțin sistemelor Montessori, Waldorf, Step by Step, Freinet sau Planul Jena.

O experiență educativă importantă este și participarea la diverse cursuri susținute de OPAL, școala, grădinița și centrul de cercetare din Portland, Oregon, S.U.A.