Jurnalul exploratorului- TeoDragul nostru Teo, explorator în vârstă de 12 ani, continuă seria destăinuirilor din #jurnalulexploratorului. Ne povestește ce face el acasă, cât timp noi suntem pe Netflix sau în bucătărie (nu că asta ar fi ceva rău). Vă spun doar două cuvinte, de fapt, patru cuvinte, despre el: double tours & double sissone.  

Bună, Teo! Tu ai preluat ștafeta de la colega ta, Maria, ea te-a recomandat pentru acest interviu. Tot ea mi-a și spus câteva lucruri despre tine, spre exemplu, știu că faci balet. Vrei să povestești puțin despre asta?

Da, fac balet de aproximativ 3 ani . În clasa a III-a, aveam un prieten la care mergeam după ore. De obicei, mama lui mă ducea acasă spre seară, când o ducea pe sora lui la balet. Uneori, mergeam și eu să mă uit la orele de balet. Într-una din zile,  mă plictiseam așteptând și am zis să merg la break dance, acolo m-a văzut soțul profesoarei care a zis că eu sunt potrivit pentru balet. Și asta a fost. Inițial, am mers o dată pe săptămână, apoi de două ori, apoi de trei. Acum merg de luni până vineri, câte două ore după școală, iar sâmbăta fac 6 ore.
Cum faci acum orele de balet? Te pregătești acasă?

Da, acum fac de acasă. În loc de bară, folosesc un scaun pentru exercițiile de încălzire.

Stai, stai puțin. Vrei să îmi povestești cum se desfășoară o repetiție?

Da. De obicei, ai un set de 11 exerciții la bară ( sunt 9 în mod normal, dar nouă ne dă 2 în plus). Asta durează cam o oră. Apoi, lucrăm la mijloc încă o oră. Executăm exerciții, sărituri, piruete. Acum repet în fiecare zi de acasă, aceste două ore, și sâmbăta, 6 ore, tot de acasă. Repetițiile nu s-au oprit, doar ne-am adaptat acestei perioade.

Te rog să-mi ierți nepriceperea, dar eu tot timpul m-am întrebat de ce se lucrează la bară? Pentru echilibru?

La bară te formezi. Lucrezi stabilitatea, te ții de ea, te ajută, te tragi dacă ai nevoie ( râzând complice: deși asta nu e recomandat). Ideea este să exersezi la bară ca să ajungi pe mijloc. Spre exemplu, dacă primești o bursă, doar în primul an lucrezi la bară, apoi, doar pe mijloc. Așa că trebuie să fii bun.

Trebuie să fii la un anumit nivel ca să execuți ,,la mijloc”? Există o ierarhie?

Prima treaptă, ca să zic așa, este cea în care intri într-un ansamblu. Apoi, dacă ești bun, poți fi demi-solist, adică ai un rol individual, ieși puțin din ansamblu. Urmează solistul, el iese la mijloc și mai mult. Când ești foarte bun, ești prim-solist, practic ești în centrul atenției, ești în rolul principal.

Oare cât durează pentru un băiat care se antrenează zilnic să devină prim solist?Ohoho…depinde… unii oameni, la 18 ani, au intrat direct prim-soliști. Alții, pe la 20. Depinde cât de talentat este fiecare, cum se antrenează.

Tu mergi la concursuri de balet?

Merg la peste 30 de concursuri pe an, am avut și spectacole pe scenă la Palatul Copiilor sau la Operă.

Wow! Eu am fost doar în sală la operă…Cum e pe scenă?

Scena de la operă mi s-a părut uriașă. Ai un feeling supertare. Am repetat acolo cam 15 ore. Tot coboram de pe scenă ca să pot urca iar și iar, mă simțeam special. E un vibe pe care nu îl pot descrie. 
S-au anulat concursuri în această perioadă? 


S-au anulat câteva concursuri, eu merg cam la 3-4 pe lună. Sper să se reprogrameze la toamnă. Oricum, majoritatea concursurilor sunt în septembrie, octombrie. Cred că o să fie o  toamnă aglomerată, mă aștept să fie câte un concurs zilnic.

Concursurile sunt în București sau și în alte orașe din țară?

Sunt multe concursuri naționale, internaționale. Așa am descoperit și multe orașe din țară.  Când eram mic, nici măcar nu mă gândeam să vizitez Sibiul, acum a devenit orașul meu preferat. 

De ce este orașul tău preferat?

Mi se pare frumos. Felul în care sunt construite clădirile, felul în care sunt oamenii, zâmbesc, sunt fericiți, se poartă frumos cu tine.

Am înțeles că ai un canal de youtube. De cât timp îl ai? Și ce postezi acolo

Haha..nu de foarte mult timp, cam de un an și jumătate. Nici nu am avut prea mult timp să mă ocup de el, dar acum, de când stau acasă, chiar am postat un Q&A. Știți cum se spune, ce să faci când n-ai idei, filmează un Q&A. 

Pe Teo, exploratorul/balerinul/ youtube-rul, îl găsiți aici și aici. Enjoy!