Jurnalul exploratorului- IlyasVorbim deseori despre bunătate, dar abia când întâlnești pe cineva ca Ilyas înțelegi ce înseamnă un om bun.
Îl știu pe Ilyas de câțiva ani, m-a surprins tot timpul veselia care îl înconjoară. A fost de acord să ne spună câteva cuvinte despre viața lui în această perioadă.

Salut, Ilyas! Pentru început, te prezinți, te rog, în câteva cuvinte?

Bună! Păi…ce să spun despre mine, sunt Ilyas, am 10 ani, îmi place să mă distrez cu colegii mei, sunt haios, iubitor, darnic, îmi place să îi ajut pe cei din jur.

Ca să avem o imagine completă, îmi poți spune și câteva trăsături care nu îți plac la tine?

Ooo, da! Uneori sunt cam neîndemânatic și cam leneș. Cred că asta am de spus aici. Scuză-mă puțin, am o urgență..

Ok..sigur..

(după 10 minute) Gata, acum pot vorbi. Spune-mi întrebările pe care le ai pentru mine.

Spuneai despre tine că ești haios, asta înseamnă că spui și bancuri? Îmi spui unul?

Da, Cortul puturos. Un italian, un german și un american vor să intre într-un cort. Primul intră italianul, după o oră iese și spune: pfffu, ce pute! Apoi, a intrat în cort germanul, a stat o zi și a ieșit: ppffuu, ce pute! Ultimul intră americanul, el nu făcuse duș de câteva luni. După 4 zile iese porcul și spune:Pfffu, ce pute! *Acest banc este doar un banc, vă rugăm să îl tratați ca atare. Mulțumim!

Aaaa, și Ioana, știi ce am aflat? Că la cursul ,,Labirintul profesiilor” (curs desfășurat online în programul EXPLORE4ALL) o să vină vecinul și prietenul meu, pilotul Emil Dobrovolski, care mie mi-a dat o insignă în formă de avion data trecută când a fost la Explore. Am fost foarte bucuros atunci.

Ce frumos, Ilyas! Mă bucur că ai astfel de prieteni! Și îți place la cursul Labirintul profesiilor? Cum e ?

Încă nu am participat, dar o să mă înscriu. Până acum, preferatele mele sunt Go Global cu Ana, World of Science cu Marius și…..Informatică, tot cu Marius.

Chiar, cum faci acum cursurile? Ți s-a schimbat programul?

Păi mă organizez mai bine, dimineața am școală online, apoi, până pe la ora 5 (pm) lucrez diverse treburi pe care le stabilesc cu părinții mei. Adică mai lucrez un fel de teme, exerciții, din astea așa. După ora 5:00, până la 9:00 (p.m) mă relaxez. Fac beatbox, bine asta fac tot timpul (râde….), mai desenez, stau pe canapea.

Mi-ai răspuns la următoarea întrebare. Voiam să te rog să îmi vorbești despre pasiunile tale.

Mie îmi place să fac orele cu colegii mei, să fac beatbox, să desenez, să-mi petrec viața mea magnifică alături de familia și prietenii mei. Deci, fii atentă! Am descoperit de curând un sunet pe care îl încerc de la 7 ani. Se numește lip roll și se aude așa….

Aha, sunetele au și denumiri!

Da, mie îmi plac câteva, de exemplu snare, spit snare, hi hat. Stai puțin, cred că am văzut o insectă mare, bine, nu e chiar mare, dar picioarele ei sunt mari. Mai bine nu mă mai uit la ea.

Cum ai aflat despre beatboxing?

Când aveam șapte ani, mi-a apărut la sugestii un filmuleț cu un beatboxer. M-am uitat și mi-am dat seama că aș vrea să încerc și eu. La început nu a fost simplu, nu prea îmi ieșeau sunetele, dar am tot exersat în fiecare zi. Acum pot scoate niște sunete pentru care chiar am exersat muult. Știi, când am văzut că îmi ies, am zis: woooooooow!!Așa ceva? Chiar se poate ca eu să fac sunetul acesta? Și cam așa a fost.

Cum ai simțit această perioadă? Presupun că și tu ai petrecut mult timp în casă, ai exersat mai mult?

Carantina aceasta m-a învățat să fiu mai răbdător. Înainte, nu prea aveam răbdare. Acum am învățat că, de exemplu, deși vreau tare mult să merg afară, trebuie să am răbdare și nu mă mai plâng ca înainte. Am început să desenez mai bine, am exersat mai mult, mă ocup mai mult de lecții. Îmi este dor de colegii mei, de școală, de prietenii, dar mă bucur de ceea ce pot face în casă. De asemenea, petrec mai mult timp cu părinții mei, îmi place că avem momentele noastre în care jucăm diverse jocuri, este foarte frumos.

Îți propun și eu un joc, încep o propoziție și tu continui. Ce zici?

OK…

Dacă aș fi un animal aș fi….un leu! pentru că… sunt foarte curajos și asta este și zodia mea!

Dacă aș fi o culoare, aș fi….albastru. Pentru că…îmi amintește de culoarea mării, de șapca și uniforma lui Donald Duck, de tricoul meu cu o caracatiță.

Dacă aș fi o planetă, aș fi….Saturn. Pentru că…are un inel mare compus din particule foarte mici.

Ai un autor preferat?

Îmi place Roald Dahl, cred că ceea ce scrie el se potrivește atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Eu mai știu și că îți place cum sună limba engleză.

Așa este. Preferata mea este limba engleză, dintre limbile străine vreau să spun. Mai vorbesc și puțină germană și puțină franceză. Ah, mai știu și spaniolă.

Mulțumesc pentru răspunsuri. În încheiere, ai un mesaj pentru cititori, pentru colegii tăi?

Să nu renunați la școală și să fiți sănătoși!

Cam așa a fost discuția cu Ilyas, încă un om care ne arată simplu, lecții despre viață. Îl puteți vedea și aici:
https://www.youtube.com/watch?v=nSyRj5mCO4k&t=7s