Hai la ceainărie!În acest text, sensul cuvântului ,,ceainărie” este acela de ,,spațiu de socializare, în care se desfășoară activități educative”, un spațiu în care clădim relații bazate pe respect. De aici pornește învățarea.

Copiii și relațiile sănătoase!

Știu că mulți dintre noi sunt preocupați de faptul că cei mici petrec mult timp ,,pe telefoane”, dar vă propun să ne gândim puțin și la ceea ce facem noi, adulții pentru a încuraja sau a împiedica asta. 

Am cunoscut de curând un grup de copii, pardon, preadolescenți, ca să nu se supere nimeni, și le-am ascultat emoțiile din glasuri în timp ce povesteau ce pasiuni au, cine sunt ei de fapt. Cu zâmbete discrete se priveau unii pe ceilalți, dar nu se studiau și nici nu se judecau. Erau deschiși, veridici și presărau câte o glumă ca să mai disperseze fiorii necunoscutei situații. Nu credeam că voi folosi expresia ,,ochi și urechi” într-un asemenea context, dar chiar așa i-aș descrie pe ei, în acea seară, la ceainărie.

Avem senzația că știm ce e mai bine pentru ei și, în fuga adultă de a ,,face lucrurile bine”, îi privăm pe copii de ceea ce este fundamental necesar oamenilor, de la trib până la metropolă: de relații sănătoase.

Revenind la seara de la ceainărie, am simțit emoție. Aveau telefoane la ei, dar le țineau în buzunare, atenția nu le era acolo. Poate că au nevoie de întâlniri mai dese, de situații în care pur și simplu…să stea cu prietenii lor. Sau să învețe să facă asta, de al adulții de lângă ei.

Pentru că locuim la distanțe mari față de cunoscuții noștri, pentru că programul de lucru este unul lung, pentru că bunicii sau alte rude nu sunt în apropiere, pentru că o parte dintre noi nici nu ne cunoaștem vecinii, pentru că adulții mai dau un scroll și în pat, înainte de culcare le suntem datori copiilor cu întâlniri, cu timp pentru ei și prietenii lor.

Le suntem datori cu exemple de prietenii sănătoase și pentru asta ne putem îngriji de relațiile din viața noastră.