Grădinița, o comunitateUneori, când cineva mă întreabă ce părere am despre grădința  x sau y, nici nu știu ce să răspund. E complicat să recomanzi pentru că nu stii ce caută fiecare. Unul dintre lucrurile pe care îmi permit totuși să îl spun este acela că ar trebui  să vedem cum sunt educatoarele,  îngrijitoarele, cum se poartă toate celelalte persoane din grădiniță. 

 Zâmbesc relaxați în prezența ta? Apar și întâmplări neprevăzute sau totul este bine aranjat? Plânge un copil? Observă cum se poartă cu el. Observă cum salută copiii când sosesc,

se vede limpede relația dintre adulți și copii după felul în care aceștia reacționează când se întâlnesc.

Dacă există adulți (în afara profesorilor) cărora copiii le zâmbesc la intrare, care știu preferințele copiilor pentru jocuri sau mâncare,  cărora copiii le cer ajutorul, în brațele cărora plâng, înseamnă că acela este un loc în care sunt iubiți, protejați și încurajați să înflorească. 

La Explore, unul dintre acești oameni, căruia copiii îi sar în brațe imediat de cum au intrat în grădiniță, este Mirela.

Mirela, asistenta medicală a grădiniței, 

știe exact ce afecțiuni are fiecare copil, ce alergii, cum să vindece miraculos o durere de burtică sau o lovitură în genunchi. Cu un soi de magie specifică celor care stau în preajma copiilor, ea știe și unde se află fiecare geacă rătăcită, fiecare pantof pierdut, fiecare carte de povești preferată. Are muuulte recomandări despre mâncarea sănătoasă, îi place să facă mișcare și știe secretele plantelor vindecătoare. 

De ce este specială Mirela? 

În vară, ea a suferit un accident care a ținut-o acasă pentru săptămâni bune, în grădiniță i s-a simțit lipsa. La mijloc de noiembrie,  copiii au așteptat-o cu tot felul de surprize, felicitări, desene, îmbrățișări și zâmbete ce dezvăluie cât au  crescut în lipsa ei.

Gesturile acestea mici se traduc prin :

  • ,,mi-ai lipsit!”
  • ,,mi-a fost dor de tine!”
  • ,,te iubim și vrem să știm ce se întâmplă cu tine!”
  • ,,ai nevoie de ceva, cum pot să te ajut?”

 

 Grădinița nu este doar locul în care copiii se întâlnesc cu profesorii, este și locul în care ei se dezvoltă, își formează setul de valori observându-i pe cei din jur. Povesteam în alt articol despre educația nonformală și despre cea informală în care copiii sunt observatori și preiau din jur informații fără ca acestea să le fie neapărat destinate. Un fel de ,,children see, children do” care ne obligă să privim cu atenție tot personalul dintr-o grădiniță pentru că el contribuie la climatul general. 

Cred că asta înseamnă să trăiești într-o comunitate, să simți că aparții cuiva și că ceilalți îți aparțin puțin și ție. Să ai ocazia să dezvolți relații de atașament sănătos, să te știi iubit, să ai ocazia să le arăți celorlalți că îți pasă. Cam asta aș recomanda în căutarea unei grădinițe, să existe cel puțin ,,o Mirela”.