Invatarea prin joacaJoaca este chiar una dintre cele mai sanatoase si stimulante metode de a invata si cunoaste, metoda care trebuie folosita atat in gradinita cat si in scoala primara. Informatiile obtinute prin joaca se vor asimila mult mai usor si vor asigura si entuziasmul copilului in procesul educational.

Dupa decenii de cercetare, oamenii de stiinta si expertii in dezvoltarea copiilor au ajuns la concluzia ca in general copiii care sunt impinsi prea devreme in sisteme academice stricte si rigide, dau dovada de mai putina creativitate si entuziasm pentru invatare. Acelasi lucru se intampla si cu copiii care sunt fortati sa memoreze prea devreme anumite fapte si notiuni – pe termen lung dau dovada de o putere de memorare scazuta.

Multi parinti se concentreaza din pacate pe scris, citit, socotit si au aceste cerinte de la copil de la o varsta frageda, considerand ca acestea vor asigura succesul academic pe termen lung. Adevarul este ca anumite jocuri stimuleaza mult mai mult si mai repede abilitatile copilului de a invata si a retine in scoala decat predarea seaca de informatii.

Ce se intampla practic in timpul jocului? Copiii invata despre ei insisi prin joaca. Invata despre oamenii din jurul lor, despre natura si lume in general, invata despre cum functioneaza lucrurile in aceasta lume. Prin joaca copiii exploreaza in modul cel mai natural , invata indemanari si abilitati pe care le vor folosi toata viata. Si , foarte important, joaca nu are nevoie de recompense sau de scopuri precise. Copiii se simt bine cand se joaca si asta ii face sa-si doreasca sa se joace si mai mult . Atunci cand copilul alege ce joaca, cu ce, unde si cum, are si motivatia necesara de a o face si de a se bucura din plin de moment. In joaca se poate gresi, de fapt nici nu exista corect si gresit, copiii inventeaza pur si simplu lumea din jurul lor. Prea multe indicatii din partea adultului, reduc motivatia intrinseca a copilului si limiteaza explorarea. E bine sa ne abtinem din a da instructiuni de joc si sa avem incredere in copii . Nu aratam copilului ci il lasam pe el sa descopere si sa stabileasca regulile jocului, il lasam sa fie in control. Care este atunci rolul pedagogului in joc? Este acela de a crea un mediu inconjurator propice care invita la joc si explorare,invita la invatare…

“When you teach a child something, you take away forever his chance of discovering it for himself.”Jean Piaget

Atunci cand un copil se joaca, el nu doar invata, el INVATA CUM SA INVETE.