Andrei PAPADACHE

Profesor  Invatamant Primar si Prescoalar clasa a III-a

Visez o scoala în care sa nu se predea, la drept vorbind, nimic. Sa traiesti linistit si cuviincios, într-o margine de cetate, iar oamenii tineri, câtiva oameni tineri ai lumii, sa vina acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Caci totul si toti dau lectii. Totul trebuie învatat pe din afara si pe dinafara, iar singurul lucru care le e îngaduit din când în când e sa puna întrebari. Dar nu vedeti ca au si ei de spus ceva, de marturisit ceva? Si nu vedeti ca noi nu avem întotdeauna ce sa le spunem? Suntem doar mijlocitori între ei si ei însisi… Stari de spirit, asta trebuie dat altora; nu continuturi, nu sfaturi, nu învataturi.”/ C. Noica

Când am absolvit Facultatea de Comunicare si Relatii Publice la SNSPA nu ma gândeam ca, doar câtiva ani mai târziu, subiectul ,,educatie” va deveni preocuparea mea principala. Am început o calatorie ce m-a purtat la cursurile Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, prin gradinte, scoli primare si gimnaziale.

Tot mergând pe drumul acesta, spre cunoasterea copilului, m-am intersectat cu Explore 100 care mergea în aceasi directie, doar ca mai rapid. M-am alaturat acestei echipe în 2016. Aveam în comun observarea copilului ca pe un întreg, ca pe un fluture ce abia asteapta sa-si deschida aripile, caruia îi este necesar un mediu potrivit, suficient de variat, ca aripile sa fie desfacute cu încredere, nu taiate ca sa încapa într-un spatiu îngust, îngradit.

Pe langa scoala, îmi împart timpul între familie, prieteni, explorari în natura si muzica (pe care abia acum o descopar).